Παρατυπίες στους διαγωνισμούς για τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία

Παρατυπίες στους διαγωνισμούς για τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία

Αρ. Πρωτ. 12704/08.03.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

Σωρεία σφαλμάτων και παρατυπιών, χαρακτηρίζει τη διαδικασία των διαγωνισμών για το τραμ και τη θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, οι προσκλήσεις μελετητών για τα δυο έργα που έγιναν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών, δεν συντάχθηκαν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με πιο σημαντική την απαίτηση εγγραφής των υποψηφίων στα μητρώα μελετητών. Ακόμη, δόθηκε παράτυπα η δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό πανεπιστημιακών καθηγητών, χωρίς να έχουν εκ του νόμου δυνατότητα συμμετοχής.

Οι ενστάσεις, που διατυπώνονται ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών, που τηρήθηκε, αφορά τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων μελετών και παροχής υπηρεσιών, αφού οι προσκλήσεις δεν συντάχθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτής και κυρίως της απαίτησης εγγραφής των υποψηφίων στα μητρώα των μελετητών. Δεδομένου, ότι η επιλογή των τεχνικών συμβούλων, που θα μελετήσουν την ανάπτυξη της θαλάσσιας συγκοινωνίας και του δικτύου τραμ εγείρει σημαντικά ζητήματα νομιμότητας, οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην επαναπροκήρυξη όλων των διαδικασιών επιλογής τεχνικών συμβούλων για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στη διακοπή της παράτυπης διαδικασίας των διαγωνισμών επιλογής τεχνικών συμβούλων για τη μελέτη του τραμ και της θαλάσσιας συγκοινωνίας και στην ορθή επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού;

Απάντηση Υπουργείου